| Tytuł: | arterioskleroza |
| Autor: | waclaw 30.5.2011, 15:47 |
| witam! mam problem, bo jakis czas temu okazalo sie, ze mam arterioskleroze. wiele czytalem o tym na stronie arterioskleroza.chorobyserca.info.pl mam tez dusznice. jest zle, musze brac wiele lekarstw. mam nadzieje, ze tutaj znajde jakies porady. pozdrawiam | |

Choroba niedokrwienna
Choroba niedokrwienna serca, czyli inaczej choroba wieńcowa. Jest ona jedną z najczęstszych chorób serca i powstaje na skutek niedotlenienia mięśnia sercowego. Choroba niedokrwienna powoduje ogromną liczbę zgonów na terenie Polski. Na też chorobę cierpią zazwyczaj ludzie w średnim wieku (o wiele częściej mężczyźni niż kobiety).
Kołatanie serca
Jeśli odczuwasz, że twoje serce bije inaczej niż zwykle, w nieprawidłowy sposób, oznacza to jego kołatanie. Tak więc, kołatanie serca może oznaczać jego szybkie, bądź wolne bicie, nieregularne tętno i różne inne zaburzenia jego rytmu. Niekiedy możesz odczuwać jedynie świadomość jego bicia w klatce piersiowej, gardle czy szyi. Normalnie, serce bije od 60 do 100 razy na minutę. U osób, które pracują powoli i rutynowo, bądź coś wywołało u nich uczucie lęku, wartość ta może spaść poniżej 55 uderzeń.
Próba wysiłkowa
Próba wysiłkowa jest to nieinwazyjne badanie diagnostyczne, której stosuje się w kardiologii, aby ocenić reakcje mięśnia sercowego na wysiłek fizyczny, przekładający się automatycznie na większe zapotrzebowanie serca na tlen.